dimarts, 27 de maig del 2008

Memòries del Barri Xino de Girona


L'any 2006 es va atorgar al periodista Gerard Bagué la beca 8 de març. Aquesta beca ha de tractar sobre algun tema relacionat amb les dones de Girona. Bagué amb "Les memòries del Barri Xino" fa un repàs sobre la prostitució a la Girona de principis del segle XX.

El treball és molt interessant ja que inclou una breu introducció sobre la prostitució a la Girona Medieval i com eren gestinoats. El 1427, el rei Alfons el magnànim instava a les "dones vils" de la ciutat a estar dintre del bordell, ja que el propietari d'aquest -Joan Dacda-, s'havia queixat al monarca.

Sembla que les prostitutes gironines es concentraven al barri de Sant Pere i que posteriorment a la zona del Portal Nou i del Mercadal.


Mostra un mapa més gran

També sobre la prostitució a Girona existeix un article de Jaume Codines i Sabí Peris, sobre les ordinacions de Girona de 1358. Les ordinacions eren els bans municipals que regulaven les viles medievals. Entre aquests bans es troba la prohibició de que cap hostaler doni aixopluc a cap "fembra vil" o a cap alcavot de la ciutat (foli 6v.). Aquest article es fou publicat l'any 1985 per la revista "Annals de l'Institut d'Estudis Gironins i és troba al portal raco.cat.