dijous, 27 de setembre del 2012

De Sancti Michaelis a Sant Miquel

L’església de Sant Miquel d’Olèrdola del segle X al XXI.




L’església de Sant Miquel d’Olèrdola és un element referencial en el paisatge penedesenc. Al segle X, el comtat de Barcelona guanyava terreny al territori controlat pels musulmans i Olèrdola es convertí en nucli principal del nou territori, el castrum o civitas. Aquest primer temple queda parcialment destruït a conseqüència de les ràtzies musulmanes. Al segle XI es construirà un nou edifici que sobreviurà a la destrucció de la civitas, l’any 1108, i tindrà continuïtat com a església parroquial fins a la fi del segle XIX.
La recent restauració de l’església li ha renovat la imatge, un edifici romànic amb alguns elements gòtics i renaixentistes. La recerca ha permès apropar-se als fidels que l’utilitzaren com a temple i cementiri durant més de mil anys.


A l’exposició De Sancti Michaelis a Sant Miquel. L’església de Sant Miquel d’Olèrdola del segle X al XXI, es podran veure algunes de les peces recuperades durant la intervenció, com tres busts de guix que formaven part del retaule major dedicat a Sant Miquel i datat entorn el segle XIV, un fragment de l’ara de l’altar romànic i una imposta preromànica. Del cementiri, que va estar en funcionament des del segle IX fins l’any 1914, s’exposa el singular conjunt de calze i patena que acompanyaven l’enterrament d’un alt personatge eclesiàstic –segle X- junt amb altres materials medievals, com  l’esquelet d’una nena enterrada al segle IX i rosaris del segle XIX que acompanyaven els difunts cristians.
  • Lloc: MAC Olèrdola
  • Dates: del 27 de maig al 28 d'octubre de 2012
  • HorarisDel 16 de març al 15 d'octubre, de dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 15 a 20 h.
    Del 16 d'octubre al 15 de març, de dimarts a divendres: de 10 a 14 i de 15 a 18 h.
    Dissabtes i festius: de 10 a 16 h.
  • Preu inclòs en l'entrada al jaciment
NOTÍCIA EXTRETA DE LA WEB DEL MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA