divendres, 10 d’octubre del 2008

Prostitució, llei canònica i la carassa de Barcelona

He localitzat un article on James A. Brundage, professor emèrit de la Univeristat de Kansas, tracta sobre la prostitució medieval i la llei canònica. Els canonistes foren una sèrie de religiosos especialistes en dret canònic. Aquests varen fer un esforç per regular tots els aspectes de la vida humana. Els canonistes també tractaren sobre la promiscuïtat de les prostitutes i la utilitat dels guanys d'aquestes. L'article és en anglès però força amè de llegir.

Navegant per la xarxa m'he topat amb una "Carassa" de Barcelona. En Xavi Caballé explica que:


Fa un parell de dissabtes vaig anar a una ruta per la Barcelona medieval, organitzada pel Museu d'Història de la Ciutat. Una de les parades (no prevista, però ja que hi passavem ens hi vam parar) va ser al carrer Vigatans cantonada amb Mirallers, al costat del carrer Carassa.

A la cantonada hi ha aquesta Carassa

d'origen medieval. Avui per avui no es coneix quina funció tenia, si purament decorativa o bé s'utilitzava per indicar quelcom. La idea més generalitzada es que aquesta carassa es va utilitzar per indicar la presència d'un prostíbul a l'edifici. Durant l'edat mitjana els carrers no tenien rètols indicadors ni cap mena de senyal estàndard per identificar on era; els noms (molts dels quals han arribat als nostres dies) eren denominacions populars, però no oficials.

Una de les teories indica que aquesta carassa servia per recordar als clients on es trobava el prostíbul. Va ser, doncs, un dels primers indicadors de nom de carrer que hi va haver a Barcelona.

Hi havien altres Carasses com es pot veure en aquest blog. Les Carasses de Barcelona continuen essent un misteri. Hi han altres autors que diuen que pot ser el signe nobiliari d'una família importnat... La qüestió encara no ha estat resolta...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Segons Amades, al seu llibre "Llegendes dels carrers de Barcelona" (un dels dos toms corresponents a Ciutat Vella), les Carasses tenien la funció que esmenten, però no així la del C/ de la Carassa. Sento molt no recordar quin era l'origen d'aquesta en concret (és el que m'ha portat al teu bloc).

En tot cas, dir que l'edifici en qüestió va ser enderrocat tret de la part més baixa, conservant-se així la carassa que dóna nom al carrer, que és continuació del C/ dels Vigatans, carrer on s'hospedava la gent de Vic que venia a Barcelona, segons el mateix llibre de n'Amades.

Una salutació.

podi-.