dijous, 28 de novembre del 2013

Corpus del català antic

Quan volem realitzar una recerca històrica a través de documents antics és molt recomanable fer una llista de mots antics. Per fer aquest pas previ ens poden ajudar els corpus lingüístics. Un dels més complerts és el CICA: el Corpus Informatitzat del Català Antic. El projecte està dirigit pels professors universitaris Joan Torruella (ICREA-UAB), Manuel Pérez Saldanya (UV-IEC) i Josep Martines (UA-IEC).

Aquest és un dels corpus lingüístics més complerts de la xarxa. Quan cerquem un mot ens informa de quantes vegades apareix aquest mot per segles. Però si cliquem sobre el nombre de l'entrada ens apareix un fragment ampli del text en qüestió. També permet exportar els resultats a full de càlcul.


Les obres sobre els que s'ha basat el corpus inclou documents jurídics, llibres de cort, poesia, prosa de ficció, de caballeria, textos administratius entre altres.


Una gran eina per als historiadors, lingüístes, historiadors de la literatura, investigadors independents, entre altres. Esperem que gaudiu aquesta gran eina!