dimecres, 2 de febrer del 2011

Reobertura del Castell de Montsoriu

El castell de Montsoriu (Arbúcies-Parc del Montseny) ha reobert les seves portes i ja és possible fer-hi visites guiades després de 15 anys d'obres. Aquest castell data del segle XV i és considerat el millor castell gòtic conservat de Catalunya.

S'explica a la Web:
El castell de Montsoriu ha estat des de sempre un element que ha presidit la vida dels habitants del seu entorn, que ha despertat l'admiració dels forans, ja des de la seva construcció, i que ha estimulat la imaginació de tothom. A més, Montsoriu fou, durant un temps, el principal baluard d'una de les nissagues catalanes més nobles: els vescomtes de Cabrera, i una de les construccions més envejables, cosa que dugué el cronista Bernat Desclot a descriure’l l'any 1285 com “un dels bells e dels nobles del món”. El mateix segle, el genovès misser Galeot el defineix com a molt bell castell. Montsoriu fou també inspiració per a escriptors romàntics com Pau Piferrer, que arran d’una estada seva al castell, entre l'any 1836 i el 1837, amb la Milícia Nacional, va escriure un conte l’acció del qual s'esdevenia a les suggerents ruïnes del castell. Ja a finals d'aquest segle XIX, el moviment excursionista vinculat a la Renaixença descobreix el Montseny i una de les seves joies més preuades: Montsoriu. La descripció de Ramon Arabia i Solanas publicada en el número 1 de 1881 de l'anuari de l'Associació d'Excursions Catalana és de les més apassionades. Finalment cal recordar la valoració de Montsoriu com un dels castells més imponents del país per part de prestigiosos especialistes, com Lluís Monreal, Pere Català-Roca i Martí de Riquer.

Els treballs arqueològics que el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, d'Arbúcies ha desenvolupat al castell d'ençà de l'any 1983 i sobretot d'una manera continuada a partir de l'any 1993, ja sigui a través de camps de treball de joventut o d'excavacions programades, han anat confirmant el que la recerca documental ja feia palès: Montsoriu és el castell gòtic català més notable tant des del punt de vista històric, com arquitectònic i arqueològic.


Esperem que en tornem a gaudir tots plegats

Enllaços relacionats:

Notícia a l'Avui.cat

Web del castell de Montsoriu