divendres, 26 de novembre del 2010

Els Dietaris de la Diputació del General


Hem localitzat una de les fonts més importants penjada on-line a la web de la Generalitat. Es tracta dels Dietaris de la Generalitat o de la Diputació del General.

S'explica a la pàgina web: "Els Dietaris de la Generalitat de Catalunya 1411-1713, aleshores Diputació del General, són un cas excepcional a Europa de conservació d’una crònica tan antiga i continuada durant més de tres segles. Aquesta obra és la reproducció de les anotacions manuscrites que van fer els cronistes oficials del Palau de la Generalitat sobre els fets polítics, econòmics, socials, culturals i militars esdevinguts a Barcelona i a Catalunya des de l’any 1411 fins al 1713, abans que el Principat de Catalunya fos ocupat pels exèrcits de Felip V. Els 109 volums originals, dipositats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, s’han transcrit i agrupat en deu volums, que es van publicar entre els anys 1994 i 2008. Ara, se’n presenta el text complet en format PDF, amb la possibilitat de realitzar-hi cerques de noms, topònims, etc. Cada volum compta amb un pròleg sobre el període concret, nombrosos apèndixs i un índex de noms."

Els Dietaris, com molts documents, inclouen ilustracions com la que hem inclós a l'entrada del blog d'un eclipse de lluna de l'any 1448. És una ocasió única de reviure l'ambient medieval i modern a través d'un relat que no es fa gens ferragós. Esperem que els gaudiu!

Enllaços:





2 comentaris:

Galderich ha dit...

Ostres, això si que és una bona notícia i a més permet fer cerques a partir del cercador de paraules. Un gran avenç per a la investigació malgrat que a vegades cal anar a l'arxiu per comprovar que no hagi errors de transcripcions que ens poden fer passar per alt alguna dada.

avolsfembres ha dit...

Això sempre! S'han de comprovar les fonts!!